top of page
Background.png

Muziek op de FMMN 2025

Updated: Mar 31

De Keltische Klanken van FMMN

Op de Fantasy Markt Midden Nederland is veel te zien, maar ook veel te luisteren. Als we één ding elk jaar terughoren in de soundtrack van FMMN, zijn het wel Keltische klanken, al is dat zeker niet het enige wat je langs hoort komen.

De Seashanty

Op FMMN stikt het van de muzikale piraten en als er iets is wat piraten graag doen is het shanty's zingen. Het leuke aan een shanty is dat het ook bedoeld is voor de minder muzikale leden van de bemanning. Deze werkliedjes hebben een call-and-answer constructie waarbij het antwoord vaak dezelfde 1 of 2 zinnen zijn die het hele liedje hetzelfde blijven. Iedereen zingt die mee. Het publiek kan dat dus ook. Als je een shanty hoort, hoef je niet lang te luisteren om dit patroon te ontdekken. Voor je het weet zing je mee en waan je jezelf aan boord van een schip op een mooie dag met een stevig briesje en sta je in gedachten samen de zeilen te hijsen. Shanty's zijn vaak ronduit Keltische melodieën met een specifieke inslag. Dat komt doordat in de internationale bemanningen de Kelten van nature muzikaal zijn.

De harp

Een favoriet instrument uit de geschiedenis van sommige van de beroemdste Bards was wel de Keltische harp. Wie kent niet de wereldberoemde Bard uit Asterix die wellicht wat minder begaafd was in het bespelen van zijn instrument? De kenners van de Ierse muziek zullen echter eerder aan de blinde O'Carolan denken, wiens melodieën honderden jaren later nog steeds overal ter wereld gespeeld worden. Onder zowel muzikanten als luisteraars zijn de betoverende klanken en rustgevende melodieën dus nog altijd een favoriet. Het geluid van de snaren, die tegenwoordig van nylon gemaakt zijn, heeft iets bijzonders. Als je even je ogen dicht doet, kun je jezelf mee laten voeren door deze mooie klanken die op FMMN live te horen zijn!

De doedelzak

Hoewel de doedelzak een veelzijdig instrument in veel verschillende vormen is, denken de meeste mensen bij dit woord aan de Great Highland Bagpipe en horen misschien wel direct de tonen van Scotland the Brave. Dit is dan ook de beroemdste vorm die de doedelzak aanneemt. Je hoort deze van ver af en zeker in de bergen van Schotland, waar de tonen weerkaatsen, is dit een magisch instrument. Het is echter ook zeker de moeite waard om te beluisteren in the lowlands of Holland, en de ceremoniële kilt die de Piper draagt maakt het geheel ook nog eens visueel compleet.

Dansen op Jigs en Reels

Als je lekker wilt dansen op stevige muziek, dan zijn de Keltische dansmelodieën een absolute aanrader. Die hoor je dan ook vaak langs komen. Jigs en Reels komen vaak voor, maar ook de waltz en hier en daar een hornpipe behoren tot de mogelijkheden. Op FMMN komen veel mensen die graag balfolk-dansen uitvoeren. Dit zijn laagdrempelige dansjes die je snel kunt leren, en er is altijd wel iemand bereid om even de stappen uit te leggen, maar het is helemaal niet verplicht: ook freestyle dansen (of als dat te avontuurlijk is gewoon meeklappen en met je voet stampen) kan op deze melodieën prima!

Pub songs en ballads

Last but not least zijn er dan ook nog de Ierse en Schotse traditionals die gezongen worden in pubs en aan de keukentafels in Ierland en Schotland. Daar zijn er veel meer van dan alleen Whisky in the Jar en the Wild Rover, toch verreweg de bekendste liederen, en ook die kun je horen op FMMN.

Genoeg om uit te kiezen dus, en voor iedere liefhebber van de Keltische traditie wat wils. Weten wie er in 2025 komen spelen? Hou dan de site in de gaten!


Some Players of the groep Seaforth uit Voorthuizen / Plan-G muziek / Harpetra / Folkbard / Thomas Wenzel96 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page